Basissaus

Basissaus

Voor ons kerstdiner was ik nog op zoek naar een lekkere jus of saus voor bij onze rollade en rosbief. Ik moest wel rekening houden met flink wat aantal mensen. Uiteindelijk ben ik op dit recept van een basissaus terecht gekomen. De basissaus viel goed in de smaak bij iedereen. Deze basissaus kan je bijvoorbeeld uitbreiden naar een pepersaus of een champignonsaus. Je moet dan de saus wel even zeven voor je de overige ingrediënten toevoegt. Wanneer ik zelf een andere variant heb gemaakt, zal ik deze natuurlijk ook met jullie delen. Voor mij was dit best een spannend recept. Voor het eerst moest ik een roux maken. De roux is de basis voor de saus. Ik was dan ook opgelucht dat deze bij de eerste poging gelijk goed was.

Benodigheden:

  • 60 gram roomboter (gezouten)
  • 60 gram bloem
  • 500 ml bouillon naar keuze
  • 4 plakjes katenspek
  • peterselie
  • laurierblad
  • tijm
  • een pan met een dikke bodem

Bereiden:

Als eerste bereid je een roux. Hiervoor smelt je eerst de roomboter. Vervolgens doe je de roomboter samen met de bloem een pan. Je roert het mengsel goed door elkaar. Het is belangrijk dat de bloem gaar wordt. Wanneer het mengsel zich tot een bol kan vormen is het in principe klaar en heb je een roux.

Voeg vervolgens roerend de bouillon er aan toe. Haal de pan van het vuur.

Scheur de plakjes katenspek in stukken. Fruit de spek, een paar takjes peterselie, één laurierblad (gekneusd) en een takje tijm. Ik heb hierbij geen olie of boter gebruikt, maar dat kan natuurlijk wel.

Zet de pan met de roux en bouillon weer op het vuur en voeg het bovenstaande mengsel tot. Roer het geheel goed door en laat het ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe even door om verbranding te voorkomen.

Vind je de saus te dik, dan kan je altijd nog wat extra bouillon toevoegen. Haal bij het serveren het laurierblad en de tijm uit de saus.

Eet smakelijk!

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *