Lasagne Bolognese

stukje lasagneOmdat ik zou van Italiaans eten hou, wou ik een keer zelf lasagne maken. En dan natuurlijk zonder pakjes & zakjes. Ik dacht dat doe ik wel even. Maar dit is een uitdaging geweest. Het is best redelijk veel werk, maar het resultaat is dan ook verrukkelijk. Echt iets om in het weekend te maken. Ik heb de lasagne in een vierkante ovenschaal gemaakt. Het aantal lasagne bladen kan daarom verschillen als je een andere vorm gebruikt. Het recept is voor vier personen.

 

 

Benodigheden:

Ragú (rode saus)

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 350 gram gehakt
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 grote wortel
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 tl tomaten puree
  • 1 ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 300 gram passata

Witte saus

  • 1 prei
  • 2 el meel
  • 500 ml melk
  • 250 gram geraspte kaas
  • 1 gedroogd laurier blad
  • Verse nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Overig

  • 9 lasagne bladen
  • Ovenschaal
  • Staafmixer

 

Bereiding:

Bak de spekjes uit. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze tot alle vocht weg is. Roer regelmatig.

Schil en rasp ondertussen de wortel en ui. Doe dit bij het vleesmengsel in. Schil en maak de bleekselderij fijn. Doe dit dan ook bij het mengsel in de pan. Kook voor ongeveer 15 – 20 minuten of tot de groenten zacht zijn.

Maak ondertussen de witte saus klaar. Snij de prei fijn. Doe dit dan in de pan met wat olie en het laurierblad. Roer goed door en voeg een beetje zout en peper toe. Zet het vuur laag en kook voor 30 minuten. Indien nodig voeg kleine beetjes water toe.

Voeg ondertussen de tomatenpuree, tomatenblokjes en passata toe aan het vlees- en groentemengsel. Voeg ook ongeveer 1/3 blikje water toe. Roer goed door en voeg de Italiaanse kruiden toe. Laat dit 30 – 45 minuten koken of tot het is ingedikt.

Verwarm de oven voor op 190°C.lasagne

Voeg de meel toe aan de witte saus en roer dit goed door. Voeg al roerend de melk toe. Zet het vuur op middel en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur weer laag. Kook 5 – 10 minuten of tot het dik is. Blijf regelmatig roeren.

Maak met een staafmixer de witte saus glad. Voeg 125 gram geraspte kaas toe en rasp wat nootmuskaat. Roer dit goed door, pas op dat het niet aankoekt.

Tijd om de lasagne op te bouwen. Doe een derde van de rode saus in de ovenschaal. Leg hierop 3 lasagne bladen en zorg ervoor dat de saus bedekt is. Doe vervolgens weer een derde van de rode saus op de bladen. Doe daarna een derde van de witte saus op de rode saus en dek weer af met 3 lasagne bladen. Herhaal deze stap nog een keer. Bedek als laatste de lasagne bladen met de overgebleven witte saus.

Bestrooi het geheel met de overgebleven geraspte kaas. Bak de lasagne in 45 minuten goudbruin.

Haal de lasagne uit de oven en wacht 5 – 10 minuten met serveren.

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *